Till minne av Lennart Jacobsson

Till minne av Lennart Jacobsson

Lennart Jacobsson 1945-2023

Sofia Gymnastikförenings hedersmedlem och före detta ordförande Lennart ”Lelle” Jacobsson har gått bort. Lelle var en sann eldsjäl som vigt stora delar av sitt liv till att forma Sofia GF till den förening den är idag. Lelle tog över som ordförande 1984 och fortsatte ända till 2001. Efter ett kort avbrott återkom han till ordförandeposten 2004-2007. Samtidigt engagerade han sig som ledare i Åkersbergasektionen under åren 1988-1993.

Under Lelles ordförandeskap växte föreningen och förutom verksamhet på Södermalm utvecklades sektioner i Bromma, Vaxholm, Åkersberga och Ormkärr. Sofia GF’s verksamhet växte också med olika inriktningar och både cheerleading och trixhopprep ingick i föreningen innan det blev egna discipliner inom gymnastikförbundet.

Lelle ställde alltid upp för föreningen och körde tävlingslagen i buss kors och tvärs över Sverige, oftast fylld med tävlingsredskap han hämtat  i någon av våra hallar. Lelle var med på sommarlägren på Påta i Åkersberga och agerade spöke på spökrundor eller fraktade redskap mellan gymnastikhallen och lägerlokalen för att gymnasterna skulle kunna träna ute vid fint väder. Under de här åren deltog Sofia GF i turnéer och Gymnaestrador runt om i världen och var aktiva i rikstävlingar och gymnastikspel som anordnades över hela Sverige. På en av turnéerna åkte Sofia GF tillsammans med Vendelsö GF och Kämpinge GF till Hawaii och hade åtta uppvisningar på olika orter, att denna resa blev av var till stor del Lelles förtjänst.

Lelle hade ett stort hjärta och tog sig alltid tid att prata och skoja med gymnaster och ledare. I samband med föreningens 75-årsjubileum donerade han pengar till föreningen och startade ”Lelles lägerfond” från vilken gymnaster med sämre ekonomiska möjligheter kan få bidrag för att delta på föreningens läger eller tävlingar. Fonden fylls fortfarande på av ledare i föreningen som donerar hela eller delar av sitt arvode till den.

Under senare år har Lelle alltid suttit i publiken på föreningens uppvisningar eller deltagit på årsmöten. Lelle har genom sitt varma sätt, sitt kloka ledarskap och sitt enorma engagemang bidragit till att Sofia Gymnastikförening är en av Stockholm största och att vår förening genomsyras av hans vision om en gymnastik som är öppen för alla.

Styrelsen, Sofia GF

Vill du dela med dig av dina minnen av Lelle eller på andra sätt delta i att hedra hans minne? Skicka då ett mejl till ordforande@sofiagf.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *